סיפורים, שירים, חרוזים או כל דרך יצירתית אחרת – כיום הברכות הפכו חלק אינטגרלי בחגיגות בר או בת המצווה. אם להיות כנים, כיום חתן/ כלת הבר/ בת מצווה יודעים כי צפויים לברך אותם ולרוב גם מצפים לכך בהתרגשות (גם אם מוסווית) שכן, מי מאתנו לא אוהב לשמוע מילים יפות, איחולים ובעיקר ברכות במיוחד כשהן נאמרות עליו, לכבודו ועבורו?
בחירת סגנון הכתיבה
נקודה חשובה – ישנם סגנונות כתיבה רבים וכולם מצוינים. בסופו של יום הברכה אמורה להיות אישית ומרגשת ועל כן צריכה לנבוע ממכם.
גם אם אתם אינכם כותבים את הברכה בעצמכם ובוחרים ברכה קיימת ורק משנים את השמות, בחרו את הברכה שאתם שלמים עמה ועם הניסוח שלה. לרוב מקובל להשתמש בחרוזים או בשירים על מנת להקל מעט על האוזן ולעיתים אף מוסיפים מנגינה לברכה.
בנוסף, ניתן לכתוב את הברכה בצורת סיפור קצר תוך המשלת הדמויות בסיפור. חשבו על האפשרות לעצב גם את הברכה עצמה, על מנת להעניק אותה כמתנה לילדכם בתום הקראתה.
כתיבת הברכה עצמה
ניתן להשתמש בכל מה שמרגיש לכם נכון – פשוט לכו עם הלב. אם אינכם בטוחים מהיכן להתחיל נסו לחשוב על תיאור הילד/ה, כיצד הייתם מציגים אותו/ה? האם הוא חכם/ ספורטיבי, האם היא שנונה/ יפיפייה? יכול מאד להיות שכל התכונות הללו מתארות אותו גם יחד- יופי! כתבו זאת לילדיכם.
גם אם נדמה לכם שאתם אומרים לו זאת כל הזמן, בזמן הברכה בבר/ בת המצווה, מול כל הקהל, הברכות הללו מקבלות משנה תוקף ויישארו עם הילד לתמיד. כמו כן, נסו לחשוב על אירועים משעשעים/ מרגשים מן העבר. האם קרה משהו בטיול ששווה ציון? האם לילד הייתה פעם פליטת פה משעשעת במיוחד? עם זאת, כאן היזהרו וחשבו טוב אם הילד/ה זוכרים את האירוע לטובה והאם הם בשלים לצחוק כאשר מאזכרים אותו.
אם אינכם בטוחים ועולה החשש כי הילד/ה ייפגעו מאזכור המאורע/ פליטת הפה אולי עדיף להימנע מכך.
הטיפים שלנו
זה בסדר, אף אחד לא מצפה מכם להיות ביאליק או ש”י עגנון- כל עוד הברכה מגיעה מן הלב- היא תהיה הברכה היפה ביותר.
נסו לא לאלץ חרוזים בכוח וחפשו מילים המתאימות באמת לברכה. כמו כן, אם יש בכך צורך ניתן להוסיף שורה יפה אך שאינה קשורה לשאר הברכה בהכרח על מנת שהחרוז יעבוד באופן יותר “זורם”.
האם הברכה מצלצלת לכם נעים באוזן? מומלץ להתאמן על הקראת הברכה מספר פעמים לפני הקריאה הרשמית מול הקהל מכמה טעמים- ראשית תוכלו לשמוע האם הברכה נשמעת נעימה לאוזן. שנית- היכרות מקדימה עם הטקסט תוביל לפחות טעויות תוך כדי הקראה (אם כי כולם מבינים את ההתרגשות הרבה) וכן תאפשר לכם ליצור מעט יותר קשר עין.
דברו עם התקליטן מבעוד מועד אם ברצונכם שבזמן ההקראה תתנגן מוזיקה מסוימת ברקע.
אורך הברכה צריך להיות כ- 3-5 דקות הקראה בקול רם. כמובן שניתן לחרוג מן הזמנים הללו, בייחוד אם יש נקודה שחשוב לכם במיוחד להעביר, אך קחו בחשבון שזהו הסטנדרט.
שאלות נפוצות
האם כדאי לאזכר באירוע כה משמח קרובי משפחה שהלכו לעולמם?
אם חשוב לכם לאזכר את אותו אדם, לכו עם תחושת הבטן שלכם, זוהי דרך הנצחה נפלאה, אך יש לזכור שהתמקדות רבה בנושא זה עלולה להכביד על אווירת השמחה.
באילו נושאים כדאי להתרכז בזמן כתיבת הברכה עצמה?
חשוב במיוחד להתאים את הברכה לילד/ה ועל כן אין נושא אחד שהוא “נכון יותר” מאחרים. אם אתם לא יודעים כיצד להתחיל- חשבו תחילה על הדרך בה הייתם מתארים אותו/ה, המשיכו באירועים שהייתם רוצים לאזכר וכמו כן נסו להתייחס לתחומים המעניינים אותו בחיים כמו ביה”ס, הלימודים, ספורט, קריאה, סרטים וכיוצא באלה…
האם מומלץ לפנות לאיש מקצוע על מנת לכתוב את הברכה?
ישנם אנשים שעבורם שכירת איש מקצוע מקנה להם שקט נפשי וכמו כן פתרון מצוין במקרה ואין להורים זמן להקדיש לברכה בעצמם. לרוב שולחים לאיש המקצוע את הפרטים הרלוונטיים על הילד/ה והוא כבר דואג שהיא תיראה יפה ומכובדת. עם זאת, חשוב לעבור על הברכה לאחר שאיש המקצוע מסיים לכתוב אותה על מנת לתת דגשים, תיקונים ועוד כהנה וכהנה.